Duurzaamheid

Neeltje Jans zet al jaren in op duurzaamheid. Naast verantwoorde vistechnieken en duurzame kweekmethoden heeft Neeltje Jans haar percelen zeer dicht bij de verwerkingslocatie. De hangcultuur mosselen hangen werkelijk voor de deur! Dat betekent dat de mosselen geen grote afstanden hoeven af te leggen in het ruim van een schip.

Ook de kweek van deze mosselen heeft in verhouding tot andere vormen van visserij een lagere Co2 foorprint. Het verpakken van de mosselen gebeurt in plastic wat recyclebaar is. In de toekomst word het dak van de fabriek vol gelegd met zonnepanelen en hoopt Neeltje Jans voor een groot deel in haar eigen energie behoeften te voorzien.

Alle mosselen van Neeltje Jans zijn MSC gecertificeerd.

Welke eisen stelt het keurmerk?

De MSC visserijstandaard toetst drie principes: het visbestand moet gezond zijn en niet overbevist worden, de visserij moet negatieve effecten op het overige zeeleven minimaliseren, de visserij moet goed beheerd worden. Ook moet de visserij zich kunnen aanpassen bij veranderende milieuomstandigheden die de omvang van het visbestand beïnvloeden. Op gebied van Mens&Werk heeft MSC als voorwaarde dat de visserij in de afgelopen twee jaar niet is veroordeeld wegens dwangarbeid.

Heeft u tips voor de verduurzamen van de sector? Laat het ons weten!

Duurzaamheid, veiligheid en kwaliteit met oog voor mens en natuur