Neeltje Jans

Waar de Oosterschelde uitmond in de Noordzee verwerkt Neeltje Jans haar producten. De fabriek van Neeltje Jans Mosselen staat op het voormalig werkeiland ‘’Neeltje Jans’’ vernoemd naar een zandbank die in de monding van de Oosterschelde ligt. Het eiland is opgespoten voor de bouw van de Oosterscheldekering als onderdeel van de deltawerken.

Sinds 1912 is het familiebedrijf actief in de kweek van schaal en schelpdieren. De rijke voeding in de Oosterschelde zorgt er voor dat de producten afkomstig uit deze zeearm zo’n unieke heerlijke authentieke smaak hebben. Neeltje Jans stelt strenge eisen aan het verwateren, verwerken en distribueren van haar producten en beschikt over hoge certificeringen omtrent voedselveiligheid.

Hangcultuur Mosselen
De kweek van hangcultuur, ooit gestart als experiment van ervaren bodemcultuur kwekers. Deze kweek gebeurt in de voormalig bouwdokken van Delta werken. Hier groeien de mosselen beschut van hevige golfslag maar met een uitstekende waterverversing dit betaalt zich uit in een heerlijk product. Het kweken van hangcultuur mosselen vraagt om expertise. Neeltje Jans beschikt over deze expertise en kweekt hier mosselen van hoogwaardige kwaliteit.

Bodemcultuur Mosselen
De kweek van bodemcultuur mosselen is waar de vissers van Neeltje Jans al meer dan 110 jaar ervaring in hebben. Het invangen, opkweken en vissen van mosselen gebeurt allemaal in eigen beheer. Neeltje Jans beschikt over de beste percelen en technieken om deze mosselen te vissen.

Oesterkweek
Voordat de familie Schot groot inzette op de mosselkweek waren zei voornamelijk actief in de kweek van oesters. De oesterkweek zit in het bloed. In 2019 is er gestart met het opkweken van oesters op tafels in de Schelphoek, een gebied in het Noordelijk deel van de Oosterschelde. Inmiddels worden hier mooie oesters gekweekt en beschikt Neeltje Jans over mooie oesters en dus voornamelijk uit eigen visserij.

Kreeftenvisserij
De familie Schot kwam in 1912 vanuit Tholen naar Zierikzee en in 1919 werden de eerste kreeften gevist. In 2019 werd de visvergunning van Sam Uyl overgenomen en Neeltje Jans heeft hiermee een groot aandeel in de visserij van de Oosterschelde kreeft.

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Duurzaamheid, veiligheid en kwaliteit met oog voor mens en natuur